środa, 13 października 2010

HISTORIA

Eksplozja tutejszego winiarstwa nastała za sprawą młodych twórców win, którzy dostrzegli w tym regionie swoją szansę. Niska wydajność, wiekowe winorośle dawały wina bogate w składniki.

Dzięki powstałemu w II połowie XX wieku raportowi FAO, młodzi hiszpańscy winiarze dowiedzieli się, że region ten ma świetne warunki do produkcji najlepszych win na świecie. Pewnego dnia grupa entuzjastów, młodych twórców win zaopatrzona w pomysły oraz nowe technologie postanowiła poszukać tu swej szansy. Szybko rozwinęła produkcję win z lokalnych i zagranicznych szczepów, przynosząc sławę i uznanie dla regionu, o którym mało kto słyszał jeszcze 20 lat temu.

W latach 80. kilku zapaleńców wykupiło działki w okolicach Pueblo Gratallops, gdzie mieszczą się dziś słynne piwnice. Niewielu wierzyło w ich powodzenie. Po kilku latach powstało znakomite wino, ikona winnicy Clos de l'Obac dostrzeżone przez znanych enologów. Winnice przylegają do zbocza góry, co wpływa na oryginalność zbiorów. Dzięki staraniom winiarzy region Priorat uzyskał poziom DOC. Słynnymi w świecie winami są Priorat Clos Erasmus oraz Clos Mogador Priorat.

Jak twierdzi Sergio Ferrer-Salat, właściciel Bodega Ferrer Bobet, jest to jedyne w świecie, gdzie można napotkać ponad stuletnie krzaki granacha i carinena, które w całkowitej symbiozie z tym unikalnym terroir dają wina o wyjątkowej wprost złożoności i duchem oddające w sposób niemal perfekcyjny wszystkie jego elementy siedliska.

Inny z kolei winiarz - legenda, to Alvaro Palacios, który zapewnił tej ziemi sławę i piekielnie wysokie ceny za największe wina.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz