środa, 13 października 2010

WINA

Jancis Robinson, uznany guru światowego winiarstwa, zwykła wyrażać swoją zdecydowaną opinię o winach pochodzących z Priorat'u, w sposób następujący:

wina z Priorat’u sa zachwycające, to chyba wina najlepiej w świecie odzwierciedlające charakter swojego terroir.


Wina te są miękkie i jedwabiste, o doskonałej budowie i nadzwyczaj złożonym bukiecie, ich degustowanie to bez wątpienia przyjemność sama w sobie. Jako jedne z niewielu czerwonych win w świecie nie są postrzegane jako wina do posiłku , ale wina dla przyjemności samej w sobie.

Najbardziej rozpowszechnionym szczepem jest carinena, w rzeczywistości rasowe wina są tłoczone jedynie ze starych krzewów tego szczepu; granacha natomiast tworzy kręgosłup najpoważniejszych win Priorat’u. Bardziej korpulentną postać trunkom tym nadają uprawiane w młodszych winnicach cabernet-sauvignon, merlot i syrah.

Zarówno granacha jak i carinena, wymagają dłuższego czasu dojrzewania na krzewie, co powoduje wyższą niż normalnie koncentrację naturalnego cukru gronowego w dojrzałych jagodach. Dzięki temu wina są pełne, bogate i gęste, niezwykle dojrzałe i nadzwyczaj ekspresyjne. Pełne są również nut mineralnych (bazalt) i o wyższej niż zazwyczaj zawartości alkoholu. Dojrzewane w beczkach, zarówno z dębu francuskiego, jak i amerykańskiego, dają niepowtarzalne wrażenie potężnej budowy, ale jednocześnie nadzwyczajnej lekkości w ustach, przy pełnej i przebogatej tak intensywności, jak i bogactwie smaków.

Smaków jednoznacznie kojarzących się wyszukaną hawaną, ale paloną, a raczej smakowaną, jak najmniejszymi kroczkami.

W młodości są zwykle mocno garbnikowe, bardzo długim finiszem.

El Priorato, to na pewno nie jest bajka dla początkujących, spotkać tutaj można bowiem najbardziej wyrafinowane wina świata, a jednocześnie najbardziej surowe warunki geograficzne jakie można napotkać w całej Katalonii.

WINE TOUR W KATALONII

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz